I de seneste par år er hometrainere blevet yderst populære herhjemme – og det er bestemt ikke uden grund. Der er nemlig rigtig mange fordele forbundet med at træne på en hometrainer.
Først og fremmest giver en hometrainer dig mulighed for at holde formen ved lige i de kolde og regnfulde måneder, hvor udendørs cykling ikke altid er det fedeste og nemmeste.
Med en hometrainer kan du også hurtigt og nemt få fyret nogle effektive intervaller af uden at skulle tænke på lyskryds og farlig trafik på landevejene.
Det er også en af grundene til, at mange ryttere bruger dem hele året rundt og ikke kun i vinter- og efterårsperioden.
Hvis du er i tvivl om, hvilken af de mange forskellige hometrainere du skal vælge, så læs med her.
Vi har nemlig set nærmere på de otte p.t. bedste hometrainere på markedet.
Men lad os først lige se nærmere på de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, før du investerer i en hometrainer.
Indholdsfortegnelse
Hvilken hometrainer skal jeg vælge?
I starten kan det godt føles en smule uoverskueligt at skulle investere i en hometrainer.
Der findes nemlig rigtig mange forskellige modeller på markedet, og der kommer hele tiden nye til.
Direct-drive eller wheel-on
Når du skal vælge en hometrainer, skal du først og fremmest beslutte dig for, om det skal være en direct-drive eller en wheel-on hometrainer.
På en direct-drive hometrainer tager man baghjulet af cyklen og monterer cyklen direkte på en kassette, der sidder på hometraineren.
Det giver en mere realistisk cykeloplevelse, og samtidig er direct-drive også mere støjsvagt end wheel-on.
På en wheel-on hometrainer skal man derimod ikke afmontere dækket først.
Her spænder man blot cyklen fast på en rulle, der skaber modstanden.
Det giver en knap så realistisk cykeloplevelse som ved direct-drive, og samtidig skal man være opmærksom på, at det slider en smule på bagdækket.
Til gengæld er prisen på wheel-on hometrainere en del lavere, og derudover slipper man også for at skulle afmontere bagdækket, hver gang man skal træne.
Problemet med slid på bagdækket kan også afhjælpes ved at købe et ekstra bagdæk, der er beregnet til wheel-on hometrainere.
Stigningsprocenter og watt
Du skal også overveje, hvor mange watt og stigningsprocenter du har brug for.
Antallet af watt og stigningsprocenter varierer nemlig en del fra hometrainer til hometrainer.
De fleste modeller har dog en maksimal modstand på mellem 1000 og 2200 watt.
Hvis vi skal sætte det lidt i perspektiv, så ligger de fleste professionelle cykelryttere på mellem 1000 og 1200 watt i en spurt.
Hvis du er en almindelig motionist, der ikke har brug for at kunne spurte superhurtigt, vil en maksimal watt-belastning på omkring de 1000 være rigeligt.
Hvis du derimod elsker at spurte meget hurtigt, bør du vælge en model med en maksimal watt-modstand på 1500 eller derover.
Så er du i hvert fald sikker på, at din træning aldrig bliver begrænset af hometraineren.
Når det kommer til den maksimale stigningsprocent, så ligger de fleste modeller på mellem 10 og 15%.
For de fleste almindelige motionister vil 10% være rigeligt, men hvis du er en rigtig bjergrytter, der elsker superstejle stigninger, bør du vælge en hometrainer, der kan klare mere end 10%.
Hvis vi igen skal sætte tingene lidt i perspektiv, så vil man på det legendariske bjerg Alpe d´Huez opleve en gennemsnitlig stigningsprocent på 8% og en maksimal stigningsprocent på 13%.
Analog eller smart hometrainer
En anden vigtig overvejelse, du bør gøre dig, er, om det skal være en analog eller en smart hometrainer.
En smart hometrainer gør det muligt at konkurrere mod andre online og køre virtuelle træningsture, hvor hometraineren selv justerer belastningen, alt efter om det går op eller ned ad bakke.
Det kræver dog, at du kobler hometraineren sammen med en computer, tablet eller mobil via Bluetooth eller ANT+ og afvikler et stykke hometrainersoftware – f.eks. Zwift, BKool Simulator eller Trainerroad.
Med en smart hometrainer har du også bedre mulighed for at gemme dine tidligere træningspas og følge din træningsmæssige udvikling.
Hvis du er ligeglad med alle disse ting, kan du spare en del ved at vælge en analog hometrainer, hvor der hverken skal afvikles hometrainersoftware eller tilsluttes strøm, før du er godt kørende.
De 8 bedste hometrainere
I de følgende afsnit har vi set nærmere på de otte bedste hometrainere på markedet i 2024.
De har hver især deres fordele og ulemper, men fælles for dem alle er, at de er af høj kvalitet og giver en rigtig god træningsoplevelse.
Alle otte hometrainere passer desuden både til racercykler, tricykler og mountainbikes.
Priserne går fra 2.000 kr. og hele vejen op til næsten 10.000 kr., så der burde være én til ethvert budget.
Tacx Boost
Den første og billigste hometrainer, som vi har valgt at tage med, er modellen Boost fra den hollandske producent Tacx.
Tacx Boost er en simpel og effektiv wheel-on hometrainer, hvor der hverken skal tilsluttes strøm eller afvikles software for at komme i gang med at træne.
I og med at det er en wheel-on hometrainer, skal bagdækket heller ikke afmonteres, før man kan træne.
Man spænder blot cyklen fast på rullefeltet, der sidder på hometraineren.
Hometraineren kan yde en maksimal modstand på 1050 watt, og modstanden kan justeres i 10 trin via en skifter, som man spænder fast på styret.
Tacx Boost giver en rigtig god cykeloplevelse, og den er faktisk overraskende støjsvag i forhold til, at det er en wheel-on hometrainer, der typisk larmer mere end direct-drive-modellerne.
Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er en smart hometrainer, og derfor kan du ikke bruge den til at køre virtuelle træningsture eller konkurrere mod andre online.
Wahoo Kickr Snap
Hvis du er på jagt efter en smart wheel-on hometrainer med masser af power, er Kickr Snap fra Wahoo et rigtig godt valg.
Kickr Snap kan nemlig yde en modstand på hele 1500 watt og simulere stigninger på op til 12%, hvilket burde være nok til at udfordre de fleste.
En anden fordel ved hometraineren er, at den er udstyret med både ANT+ og Bluetooth, og dermed kan du bruge den sammen med stort set al hometrainersoftware på markedet.
Her kan eksempelvis nævnes Zwift, Bkool Simulator, Trainerroad og Wahoos egen fitness-app.
Dette åbner op for et hav af nye muligheder, der kan gøre cykeltræningen sjovere og mere varierende.
F.eks. vil du kunne køre en virtuel Tour de France-etape, hvor hometraineren automatisk justerer belastningen, alt efter om det går op eller ned ad bakke.
Du vil også kunne konkurrere mod dine venner online og deltage i virtuelle cykelkonkurrencer.
Tacx Flux S
Tacx Flux S adskiller sig fra de to forrige modeller ved at være en såkaldt direct-drive hometrainer.
Det betyder, at du monterer din cykel direkte på en kassette, der sidder på hometraineren.
Som tidligere nævnt giver det en mere realistisk cykeloplevelse, og samtidig er direct-drive også mere støjsvagt end wheel-on.
Hvis du gerne vil have en god direct-drive hometrainer, der ikke koster kassen, er Tacx Flux S et rigtig godt valg.
På trods af den forholdsvis lave pris er Tacx Flux S nemlig en god og effektiv hometrainer, der kan yde en maksimal modstand på helt op til 1500 watt og simulere stigninger på op til 10%.
Det er selvfølgelig ikke nok til at simulere de allerskrappeste stigninger i verden, men for de fleste motionister vil 10% være mere end rigeligt.
Ligesom den forrige hometrainer er Tacx Flux S også udstyret med ANT+ og Bluetooth, så du kan bruge den sammen med stort set al hometrainersoftware på markedet.
Som de fleste andre direct-drive hometrainere på markedet bliver Tacx Flux S leveret uden en formonteret kassette.
Du skal derfor selv købe én eller bruge kassetten fra din egen cykel.
Elite Suito-T
Hvis 1500 watt og en maksimal stigning på 10% ikke er nok for dig, bør du tage et nærmere kig på denne direct-drive hometrainer fra den italienske producent Elite.
Elite Suito-T kan nemlig yde en maksimal modstand på hele 1900 watt og simulere stigninger på helt op til 15%.
Der er dermed rig mulighed for at blive udfordret.
Byggekvaliteten er også høj, og hometraineren giver et rigtig godt og flydende tråd.
Elite Suito-T er desuden udstyret med både ANT+ og Bluetooth, så du kan bruge den sammen med stort set al hometrainersoftware på markedet.
Du skal dog være opmærksom på, at hometraineren bliver leveret uden en formonteret kassette, så du skal selv købe én eller bruge kassetten fra din egen cykel.
Saris H3
Den næste hometrainer, som vi har valgt at tage med, er modellen H3 fra den amerikanske producent Saris.
Her er der igen tale om en direct-drive hometrainer med masser af power og køreglæde.
Saris H3 kan yde en maksimal modstand på hele 2000 watt, og kombineret med en maksimal stigning på hele 20% giver det en hometrainer, der vil kunne udfordre selv den mest garvede rytter.
En anden fordel ved denne hometrainer er, at den er ekstremt lydsvag.
Ved en hastighed på 32 km/t vil man nemlig kun opleve et støjniveau på 59 decibel, hvilket er i den absolut laveste ende.
Saris H3 har selvfølgelig også indbygget ANT+ og Bluetooth, så du kan nemt forbinde den med dit foretrukne hometrainersoftware.
Hometraineren bliver leveret uden en formonteret kassette, så du skal selv købe én eller bruge kassetten fra din egen cykel.
Wahoo KICKR Version 6
Wahoo KICKR er en af de allermest solgte direct-drive hometrainere på verdensplan, og modellen har vundet et hav af priser og tests, hvilket er fuldt ud fortjent.
KICKR er nemlig en exceptionelt god og velkørende hometrainer, der giver en superrealistisk cykeloplevelse.
Wahoo KICKR har også masser af power.
Den maksimale modstand ligger nemlig på hele 2200 watt, og samtidig kan hometraineren simulere stigninger på helt op til 20%.
Wahoo KICKR er desuden kompatibel med alle typer hometrainersoftware på markedet, og den bliver leveret med en formonteret 11-gearskassette fra Shimano.
Version 6 er det nyeste skud på stammen, og den adskiller sig fra version 5 på to punkter:
Først og fremmest er version 6 blevet udstyret med indbygget WiFi, hvilket betyder, at du kan koble hometraineren direkte på dit hjemmenetværk, så forbindelsen ikke nødvendigvis først skal gå igennem din computer eller tablet.
Dette vil i nogle tilfælde give en endnu mere stabil forbindelse, og samtidig vil nye software-opdateringer også automatisk blive installeret.
Derudover er version 6 også blevet udstyret med en ny funktion kaldet ”ERG Easy Ramp”, som er yderst brugbar, når man træner i det såkaldte ”ERG-mode”, hvor hometraineren automatisk opretholder et bestemt watt-niveau.
Når man skal genoptage et afbrudt træningspas i ERG-mode, kan det nemlig være temmelig svært at få gang i pedalerne igen – specielt hvis man kørte med en høj watt-belastning.
Men her kan ERG Easy Ramp sørge for at øge belastningen gradvist over 10 sekunder, så man stille og roligt kan opbygge kadencen igen.
Tacx Neo 2T
Den næste hometrainer, som vi har valgt at tage med, er endnu en gang fra hollandeske Tacx.
Denne gang er der dog tale om modellen Neo 2T, der er firmaets absolutte topmodel.
Modellen går for at være en af de allerbedste hometrainere på markedet – og det er bestemt ikke uden grund.
Neo 2T er nemlig en supervelkørende hometrainer med masser af power og stigningsprocenter.
Hometraineren kan yde en modstand på helt op til 2200 watt og simulere stigninger på op til 25%, hvilket er nok til at kunne klare selv de mest krævende virtuelle ruter.
Derudover gør hometraineren det også muligt at bevæge cyklen en smule fra side til side, når man træner, hvilket giver en mere realistisk og behagelig cykeloplevelse.
Neo 2T har selvfølgelig også indbygget ANT+ og Bluetooth, så du kan nemt forbinde den med din foretrukne hometrainersoftware.
Du skal dog være opmærksom på, at hometraineren bliver leveret uden kassette, så du skal selv tilkøbe én eller bruge kassetten fra din egen cykel.
Wahoo Kickr Bike
Den sidste og dyreste hometrainer, som vi har valgt at tage med, er ikke en traditionel hometrainer.
Wahoo Kickr Bike kan bedst beskrives som en hybrid mellem en spinningcykel og en hometrainer.
På Wahoo Kickr Bike er cyklen nemlig allerede integreret i hometraineren, så du skal ikke først forbinde din egen cykel med hometraineren.
Wahoo Kickr Bike er en yderst velkørende hometrainer med en maksimal belastning på hele 2200 watt og en maksimal stigning på hele 20 %.
Hometraineren er også udstyret med nogle funktioner, som gør cykeloplevelsen endnu mere realistisk.
Her kan bl.a. nævnes den fysiske simulering af stigninger fra -15% og op til 20%, hvor hometraineren automatisk vipper frem eller tilbage – alt efter om det går ned eller op ad bakke.
Wahoo Kickr Bike er desuden udstyret med både ANT+ og Bluetooth, så du kan bruge den sammen med al hometrainersoftware på markedet.
Som standard bliver Wahoo Kickr Bike desværre leveret med almindelige platformspedaler, men de kan sagtens udskiftes med et sæt pedaler, der understøtter klamper.
Hometrainer vedligeholdelse
Cykelfolk er vant til, at der følger en del vedligeholdelse og rengøring med sporten, men heldigvis kræver en hometrainer ikke det helt store.
Det eneste, du skal gøre, er at tørre den af med en fugtig klud, hvis der er kommet sved på den under træningen.
Det kan du med fordel også gøre ved din cykel efter hvert træningspas.
For at skåne dit gulv mod sved og ridser er det en god idé at placere en måtte under hometraineren.
Det er også med til at dæmpe støjen en hel del.
Man kan få et hav af dedikerede hometrainer-måtter, men man kan også sagtens bruge en traditionel arbejdsmåtte, som man kan finde i byggemarkederne.
Be the first to comment