Der florerer utroligt mange myter omkring styrketræning i de lokale fitnesscentre samt rundt omkring på internettet. Nogle af myterne er bare uskyldige halve sandheder, mens andre kan være direkte skadelige for din træning. Herunder vil vi se nærmere på 8 af de mest udbredte.
Myte 1: Vægttræning er dårligt for leddene
Vægttræning er faktisk meget mere skånsomt for leddene end eksempelvis løbetræning. Vægtløftning styrker nemlig de muskler og ledbånd, som holder leddene sammen, og dermed bliver ens led sundere.
Myte 2: Vægttræning giver forhøjet blodtryk
Denne myte er princippet rigtig nok. Ens blodtryk stiger nemlig merkant, når man løfter tunge vægte, men denne stigning er ikke permanent. Blodtrykket bliver nemlig helt normalt igen, når man er færdig med at løfte. Faktisk har flere undersøgelser vist, at styrketræning virker blodtrykssænkende på den lange bane.
Myte 3: Maskiner er sikrere end frivægte i forhold til skader
Hvis man udfører frivægtsøvelserne med korrekt teknik, så er der faktisk merkant lavere risiko for at få en skade, end hvis man udførte tilsvarende øvelse i en maskine. Når man benytter sig af en maskine er bevægelsesmønstret nemlig fastlåst til en lige linje, og dermed bliver løftet ikke udført i en naturlig bevægelse.
Myte 4: Jo mere man træner, desto bedre resultater opnår man
Denne myter bunder nok i en logisk antagelse om, at jo mere man arbejder for noget, desto mere opnår man. Men dette er ikke nødvendigvis rigtigt i forhold til vægttræning. Det er nemlig vigtigt, at ens muskler får minimum 48 timers restitution efter hver træning, så musklerne kan genopbygge sig selv. Ellers risikere man at overtræne, og det medfører at ens fremgang stagnerer.
Myte 5: Kvinder bliver muskuløse og ufeminine af vægttræning
De overmuskuløse kvinder, som man ser til diverse bodybuilding stævner, har været nødt til at bruge steroider for at blive så muskuløse. Derfor skal kvinder ikke være bange for, at de lige pludselig kommer til at ligne en kæmpe bodybuilder med en stenhård six-pack. Kvinders lave testosteronniveau gør nemlig, at de ikke kan opbygge kæmpe muskler uden at bruge et eller andet testosterontilskud.
Myte 6: Du skal træne til failure (udføre en øvelse til man ikke kan mere) får at opnå gode resultater
Der er ikke noget i vejen med at benytte ”failure træning” en gang imellem, men hvis man konsekvent gør det ved hver eneste sæt, så lægger man et så stort pres på kroppen, at man ender med at overtræne. Derfor er det en god ide at stoppe et sæt 2-3 repetitioner før at man ikke kan mere.
Myte 7: Det er godt at strække ud før vægttræning
Det kan være en god ide at strække ud efter træning, hvis man gerne vil være mere smidig og fleksibel. Men hvis man gør det før vægttræning, så bliver ens muskler svagere og dermed vil man kunne løfte mindre. Sørg i stedet for at varme grundigt op, så kredsløbet kommer op i omdrejninger.
Myte 8: En muskel må ikke trænes hvis den stadigvæk er øm
Der er intet i vejen med at træne en øm muskel, hvis man ellers har husket at lade den restituere i 48 timer. Så medmindre man er ekstremt øm, er der ingen undskyldning for ikke at gennemføre det planlagte træningspas.
Be the first to comment