Trap baren eller hex baren – kært barn har mange navne – blev oprindeligt patenteret helt tilbage i 1985 af styrkeløfteren Al Gerard, der, på grund af en lændeskade, savnede et mere skånsomt alternativ til konventionelt dødløft.
Trap baren er i dag meget udbredt i USA, men desværre ser man den sjældent rundt omkring i de danske centre, og det er en skam, for den er faktisk et supergodt træningsredskab.
Fordele ved trap bar-dødløft frem for konventionelt dødløft
1. Nemmere at mestre
Konventionelt dødløft kan hurtigt give nogle grimme skader, hvis man ikke har teknikken 100 % på plads, og det er der desværre rigtig mange, der ikke har.
Dødløft er nemlig en af de sværeste, hvis ikke den allersværeste, øvelser at mestre til perfektion.
Trap bar-dødløft er derimod langt nemmere at mestre. Konstruktionen gør nemlig, at det er nemmere at starte i den helt rigtige udgangsposition, og samtidig er ens torso mere oprejst under løftet, hvilket gør det nemmere at holde ryggen ret.
2. Flyt flere kg
Langt de fleste oplever, at de kan løfte markant flere kg med en trap bar frem for med en lige vægtstang. Konstruktionen gør nemlig, at vægtbelastningen ligger ved siden af dine hofter i stedet for foran dem.
Dette vil sige, at vægtbelastningen hele tiden følger kroppens optimale tyngdepunkt, og det giver de bedste betingelser for optimal kraftudvikling.
4. Mere skånsom for ryggen
Konventionelt dødløft lægger utrolig meget pres på ryggen, især lænden, og det kan hurtigt give irriterende skader, specielt hvis man i forvejen har en svag ryg.
Som tidligere nævnt gør trap barens konstruktion, at vægtbelastningen hele tiden følger kroppens optimale tyngdepunkt.
Dette gør, at vægtbelastningen bliver mere ligeligt fordelt mellem ryg- og lårmuskler, og dermed skåner man ryggen.
Ikke kun til dødløft
Selvom trapbaren primært bliver brugt til dødløft, så kan den også bruges til mage andre øvelser.
Her kan eksempelvis nævnes shrugs, bent over rows, stående skulderpres og farmer walks.
Be the first to comment