Kan man drikke for meget vand?

Drikke vand

Vi hører konstant, at vi skal drikke masser af vand, både fra kildevandsfirmaerne, men også fra Fødevarestyrelsen, som anbefaler at man dagligt drikker 1,5 til 2 liter vand. Men er det virkeligt nødvendigt at drikke så meget vand?

Ikke ifølge den britiske læge Margaret McCartney, som i tidsskriftet British Medical Journal skriver, at der bestemt ikke er noget videnskabeligt belæg for, at man skal indtage 1,5 til 2 liter vand dagligt.

Hvor meget vand skal man så drikke?

Man kan ikke opstille helt præcise regler for meget vand, den enkelte person skal drikke, da det afhænger af et hav af faktorer, som eksempelvis ens daglige aktivitetsniveau samt om det er varmt eller koldt udenfor.

Men hvis man husker at drikke, når man føler sig mildt tørstig, og ens urin er lysegul eller endnu lysere, så er ens væskeindtag højst sandsynligt passende.

Husk at sprede dit væskeindtagEt glas med vand i

For at holde din krop optimalt hydreret, er det vigtigt, at du spreder dit væskeindtag ud over hele dagen. Kroppen lagrer ikke vand i kroppen, og dermed hjælper det ikke at indtage en masse vand om aftenen, fordi du har glemt, at drikke noget i løbet af dagen. Kroppen kan kun optage lidt vand ad gangen, og det resterende sendes ud som urin.

Kan det være farligt at drikke for meget vand?

Hvis man indtager store mængder vand, så sker der en ubalance i kroppens saltniveau og det kan medfører vandforgiftning. Symptomerne på vandforgiftning er bl.a. svimmelhed, hovedpine og general utilpashed, og det kan i værste tilfælde udvikle sig til et hjertestop. Kroppens saltbalance er nemlig alfa og omega for en optimal hjerterytme og hvis den forskydes, så kan det give forstyrrelser i hjerterytmen.

Derfor kan nogle af de populærere faste- og udrensningskure være deciderede farlige, hvis de anbefaler, at man indtager store mængder væske uden også at indtage nogen form for salt.

3 Comments

 1. Gitte Johansen siger:

  Spændende og en anelse skræmmende læsning 🙂

  Jeg skal vist have nedjusteret mit væskeindtag en smule.

  Mvh,
  Gitte Johansen

  • Trainsmarter siger:

   Hej Gitte.

   Godt at du kunne bruge artiklen!

   Håber ikke at du blev alt for skræmt. 😉

 2. Johnny Holm Jorsal siger:

  Ved godt det er en gammel artikel, men prøver alligevel,, jeg ligger med en vandprocent på 48-49%, og har forhøjet blodtryk (tager medicin for det) som jeg gerne ville ud af, min urin ser fin ud, ud fra det du beskriver. Jeg har så læst at for lavt væskeniveau i kroppen kan give for højt blodtryk, kan jeg gøre noget for at hæve mit væskeniveau, for jeg syntes ikke det hjælper bare at drikke mere.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*