Proteinpulver: Virker det – og er der nogen alvorlige bivirkninger?

Proteinpulver

Proteinpulver har længe været et af de allermest solgte kosttilskud på det danske marked, og der findes efterhånden flere hundrede forskellige varianter.

Det er især folk fra fitness- og bodybuildermiljøet, som har taget tilskuddet til sig i håbet om større og stærkere muskler.

Men har proteinpulver overhovedet nogen reel effekt – og er der nogen alvorlige bivirkninger forbundet med at indtage det regelmæssigt?

Dette samt meget mere vil vi se nærmere på i denne artikel.

Hvad består proteinpulver af?

Proteinerne i proteinpulver stammer typisk fra valle (whey), der er udvundet fra komælk, men proteinerne kan også stamme fra en lang række andre kilder, f.eks. soya, æg, ris og hampefrø.

Hvis du ikke lider af mælkeallergi eller laktoseintolerance, bør du som hovedregel altid gå efter valleproteinpulver.

Aminosyreprofilen i valleprotein er nemlig ekstremt god, og samtidigt er det også ofte det billigste valg.

Typisk er smagen af valleproteinpulver også langt bedre end andre typer af proteinpulver.

Virker proteinpulver?

Hvis du gerne vil give din krop de optimale betingelser for muskelvækst, er et forholdsvis højt proteinindtag meget vigtigt.

Proteiner spiller nemlig en vigtig rolle i muskelproteinsyntesen, der er den proces, der er ansvarlig for opbygningen af nyt muskelvæv.

Før i tiden troede man, at der skulle indtages ekstremt store mængder protein for at opbygge muskler – og nogle ”eksperter” anbefalede endda, at man dagligt skulle indtage helt op til 4 gram protein pr. kg kropsvægt.

Nyere forskning har dog vist, at man sagtens kan nøjes med 1,6 gram protein pr. kg kropsvægt, hvis man vil give sine muskler de optimale vækstbetingelser.

Et proteinindtag udover det ser ikke ud til at have nogen yderlig effekt.

Hvis du er interesseret i muskelvækst, bør dit daglige proteinindtag derfor ligge på ca. 1,6 gram pr. kg kropsvægt.

For en person på 80 kg svarer det til et dagligt indtag på 128 gram ren protein.

Det gør i princippet ikke nogen forskel, om proteinerne stammer fra proteinpulver, æg, fisk, skyr eller noget helt femte.

Det vigtigste er bare, at du får dækket dit daglige behov.

Proteinpulver har dog to store fordele i forhold til andre proteinkilder:

Det er nemt og billigt.

Det kan være svært at finde tid og lyst til at få spist tilstrækkeligt med proteiner, hvis alle proteinerne skal stamme fra ”rigtig” mad.

Her kan proteinpulver være et glimrende supplement, fordi det er nemt at forberede og hurtigt at indtage – selv når man ellers ikke er sulten.

En anden fordel er prisen.

Hvis man sammenligner med andre proteinkilder som f.eks. kød, fjerkræ og fisk, er proteinpulver nemlig en hel del billigere pr. gram protein.

Hvornår skal man indtage proteinpulver – og hvor meget?

Før i tiden troede man, at der fandtes et såkaldt “window of opportunity” lige efter træningen, hvor musklerne var ekstra modtagelige over for proteiner og anden næring.

Nyere forskning har dog punkteret denne myte, så det er i bund og grund lige meget, om du indtager det morgen, middag eller aften – så længe du bare sørger for at få rigeligt.

Hvor meget du bør indtage, afhænger helt af dit daglige proteinbehov og hvor meget protein du får gennem din almindelige kost.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du spiser sundt og varieret og ikke erstatter størstedelen af dagens måltider med proteinshakes, men du kan fint supplere med 1-2 shakes.

En shake med valleproteinpulver indeholder typisk 25-30 gram ren protein.

Er der nogen bivirkninger ved proteinpulver?

En stor fordel ved proteinpulver er, at det – modsat mange andre kosttilskud – er helt fri for alvorlige bivirkninger.

Du skal selvfølgelig aldrig indtage det, hvis du er laktoseintolerant eller har mælkeallergi, men ellers er der ingen alvorlige bivirkninger forbundet med at bruge det regelmæssigt.

Nogen oplever af få en smule dårlig mave og luft i maven af proteinpulver, men disse bivirkninger opstår for det meste kun ved overdrevet brug.

Hvis man holder sig til 1-2 shakes om dagen, vil man sjældent opleve disse problemer.

 

Kilder:

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*