Smith stativ test: Her er markedets fire bedste

Smith stativ

Smith stativer eller smith maskiner, som de også kaldes, har i mange år været fast inventar i stort set alle fitnesscentre, men i de seneste par år er de også blevet mere og mere populære til hjemmetræning.

Populariteten skyldes nok en kombination af flere ting, men det er formentlig især sikkerhedsaspektet, der vægter højt.

Det er nemlig altid forbundet med en vis risiko at lave øvelser som bænkpres uden en spotter i nærheden. Hvis man pludselig går kold eller mister balancen under et sæt, kan man nemlig komme alvorligt til skade og i værste tilfælde blive kvalt.

Et smith stativ øger sikkerheden markant, da man lynhurtigt kan vippe stangen tilbage i sikkerhedsposition, hvis noget skulle gå galt.

En anden fordel ved smith stativer er, at folk ofte oplever, at de kan løfte flere kg og dermed presse sig selv mere.

Da vægtstangen sidder fast på en glideskinne og kører op og ned i en fast position, skal man ikke koncentrere sig om hverken stabilitet eller balance – og dermed kan man presse fuldt igennem.

Hvilket smith stativ skal jeg vælge?

Der findes efterhånden utroligt mange forskellige smith maskiner på markedet, og de svinger alle sammen meget i forhold til pris og kvalitet.

Hvis du har kigget lidt rundt på nettet, har du muligvis bemærket, at man kan finde smith maskiner til under 4.000 kr., men det er vores klare anbefaling, at du holder dig langt væk fra disse maskiner, selvom de umiddelbart kan virke fristende.

For det første er byggekvaliteten på de helt billige modeller nemlig så ringe, at de hurtigt vil blive slidt og i værste tilfælde decideret usikre, og for det andet kører vægtstangen ofte ikke gnidningsløst.

Modsat er der heller ingen grund til at købe en alt for dyr smith maskine. Man kan nemlig sagtens købe sig fattig i maskiner til langt over 40.000 kroner – helt uden grund.

De helt dyre maskiner er kun fordelagtige i fitnesscentre o. lign., hvor de skal kunne holde til ekstremt hyppig brug.

Derudover skal du især overveje to ting:

  • Hvilken type vægtskive skal den bruge? Hvis du allerede har en hel masse 30 mm-vægtskiver liggende, vil det være knap så smart at købe én, der kun kan bruge 50 mm-skiver.
  • Hvor høj skal den maksimale vægtbelastning være? Hvis du er meget stærk eller påtænker at blive det i den nærmeste fremtid, nytter det ikke noget at købe en smith maskine med en maksimal vægtbelastning på 100 kg.

I denne artikel ser vi nærmere på fem af de bedste smith maskiner på det danske marked.

De har hver især deres fordele og ulemper, men fælles for dem alle er, at de er solide maskiner af høj kvalitet og med en vægtstang, der kører godt og gnidningsløst.

Toorx WLX-70

Toorx WLX 70 smith stativDet første og billigste smith stativ, som vi har valgt at tage med, er modellen WLX-70 fra producenten Toorx.

Trods den lave pris er WLX-70 et solidt og velbygget smith stativ, hvilket også kommer til udtryk i den maksimale vægtbelastning, der ligger på hele 300 kg.

Stativet har 15 punkter, hvor vægtstangen kan hvile samt et sikkerhedsanlæg med to stødabsorberende fjedre, der også kan indstilles i 15 niveauer alt efter hvor langt stangen må kunne falde ned.

Grebet på vægtstangen har en diameter på 30 mm. og stangen kan både bruges med 25 og 50 mm. vægtskiver.

Der medfølger nemlig en adapter, så vægtstangen både kan tilpasses til 25 og 50 mm. vægtskiver.

Det betyder også, at man sagtens kan sætte 30 mm vægtskiver på stangen.

Med 30 mm. vægtskiver vil man dog opleve en smule frigang, men det betyder ikke noget, når man har spændt skiverne fast med fjederlukningerne, der medfølger.

På bagsiden af stativet sidder der en pull up bar, som man kan bruge til en lang række rygøvelser, heriblandt pull ups og chin ups.

Og på siderne af stativet sidder der fire forkromede skiveholdere, som man kan bruge til opbevaring af vægtskiver.

Disse skiveholdere kan også både tilpasses til 25 og 50 mm. vægtskiver.

Stativet måler 195,5 x 122,5 x 207,5 cm. og vejer 87 kg.

Smith stativet kan købes hos Fitnessshoppen.dk for 5.299 kr.

 

Gymleco 200-SeriesGymleco smith machine

Svenske Gymleco er kendt for at producere træningsudstyr af meget høj kvalitet – og firmaets smith stativ er bestemt ikke nogen undtagelse.

Stativet er nemlig ekstremt robust, og det kan sagtens klare vægtbelastninger på helt op til 600 kg.

Smith stativet er dermed helt på niveau med de professionelle smith staiver, som man finder i fitness centrene.

Kvaliteten kommer også til udtryk i den garanti, der følger med maskinen.

Gymleco giver nemlig 10 års garanti på funktionaliteten og livstidsgaranti på stellet og svejsninger.

Stativet har syv punkter, hvor vægtstangen kan hvile samt to sikkerhedskroge, der også kan indstilles i syv niveauer.

Vægtstangen passer til 50 mm. skiver og har en grebsdiameter på 45 mm, som man kender det fra professionelle OL-vægtstænger.

På siderne af stativet sidder der fire vægtskiveholdere, der ligeledes passer til 50 mm vægtskiver.

Gymleco 200-series kan købes hos Apuls.dk for 16.499 kr.

 

Abilica Jones Abilica Jones Smith stativ

Den norske producent Abilica har udviklet et ret unikt og enestående smith stativ i samarbejde med den amerikanske producent BodyCraft.

Smith stativet har fået modelnavnet Jones, og det adskiller sig fra de andre smith stativer på markedet ved både at have en vandret og lodret glidebane til vægtstangen.

Vægtstangen er dermed ikke fastlåst til en lodret linje, og dermed har man den præcis samme bevægelighedsfrihed, som man ville have med en almindelig frivægtstang.

Fordelen her er bare, at der – modsat ved en frivægtstang – hele tiden er to sikkerhedskrog, der kan indstilles i 13 niveauer.

Den vertikale glideskinne kan også nemt og hurtigt låses, så stangen kører i en fast lodret linje, som ved et almindeligt smit stativ.

Vægstangen passer til 50 mm. vægtskiver og grebsdiamteren er på 45 mm, som man kender det fra OL-vægstænger.

Kvalitetsmæssigt ligger Abilica Jones helt i top, og der er livstidsgaranti på alle delene.

Smith stativet kan købes hos Abilicaonline.dk for 20.900 kr.

 

Peak Fitness FSR Functional Trainer

FSR400 smith maskine fra Peak FitnessDen sidste smith maskine, som vi har valgt at tage med, er i princippet ikke en smith maskine, med derimod en multitræner med et hav af forskellige træningsmuligheder.

Maskinen er først og fremmest udstyret med et glimrende smith stativ, der har 17 punkter, hvor vægtstangen kan hvile samt to sikkerhedskroge, der også kan indstilles i 17 niveauer.

Vægstangen passer til 50 mm. vægtskiver og grebsdiamteren er på 45 mm, ligesom ved de to forrige smith maskiner.

Men udover at være udstyret med et smith stativ, er denne maskine også udstyret med to justerbare kabeltræk, der hver kan indstilles optil 71 kg.

Derudover kan maskinen også fungere som et powerrack, hvor man kan lave øvelser som squat, bænkpræs og rackpulls med en traditionelle frivægtstang.

På toppen af maskinen er der desuden en pull up bar med mange forskellige grebsmuligheder.

Alle maskinenes komponenter er af høj kvalitet, og smith stativet kan klare en maksimal vægtbelastning på 272 kg.

Maskinen kan købes hos Fitnessgruppen.dk for 23.995 kr.

 

Sørg for at lave nogle frivægtsøvelser ved siden af smith maskinetræningen

Her til sidst er det værd at nævne, at selvom smith  maskinen er et glimrende træningsredskab, er det en god idé at lave nogle frivægtsøvelser som supplement.

Smith stativet holder nemlig balancen for én, og det gør, at mange stabiliserende muskler ikke bliver aktiveret på samme måde som ved frivægtsøvelser.

De stabiliserende muskler spiller en vigtig rolle i forhold til skadeforebyggelse – og derfor er det en god idé at supplere med nogle frivægtsøvelser, hvis man gerne vil forebygge skader bedst muligt.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*