Pre-Workout (PWO): Kan det være farligt – og hvad virker bedst?

PWO før styrketræning

Pre-workout-tilskud (ofte forkortet PWO) er de seneste par år blevet et af de absolut mest populære kosttilskud på det danske marked, og det er ikke så underligt. For hvem vil ikke gerne ramme fitnesscenteret med ekstra meget energi og overskud?

Desværre er PWO-tilskud også nogle af markedets allermest misforståede kosttilskud, hvilket nok i høj grad skyldes uvidenhed blandt forbrugerne og vildledende markedsføring fra producenternes side.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvad PWO-tilskud i virkeligheden er, hvordan man bedst muligt bruger dem, og om de potentielt kan være farlige.

Til slut vil vi desuden se nærmere på, hvilket PWO-produkt du bør vælge.

Hvad er et Pre-workout-tilskud – og hvordan virker det?

PWO er en fællesbetegnelse for en lang række tilskud, hvis formål er at øge energiniveauet – primært under diverse former for vægttræning.

Det er umuligt at give et endegyldigt svar på, hvad PWO-tilskud indeholder, da det varierer fra produkt til produkt.

Der er dog en række aktive ingredienser, der ofte går igen.

Her kan nævnes:

→ Koffein: Stimulerer centralnervesystemet, så man bliver mere udholdende og får en bedre reaktionsevne

→ Beta-alanine: Svækker dannelsen af mælkesyre, så der går længere tid, før man “syrer til”.

(Hvis du i forvejen indtager tilskud med beta-alanine, er det vigtigt at få det afstemt, så du ikke kommer til at indtage for meget)

→ L-citrullin: Øger forbrændingen i musklerne og forbedrer musklernes evne til at lave sammentrækninger

→ L-tyrosin: Spiller en vigtig rolle i produktionen af neurotransmittere som dopamin og noradrenalin, der regulerer skarphed, koncentration og stress

→ BCAA: De seneste par år er flere og flere producenter begyndt at tilføje BCAA (branch chained amino acids). BCAA er en sammensætning af tre forskellige aminosyrer: leucin, isoleucin, valin.

Disse tre aminosyrer har som sådan ingen indvirkning på energiniveauet, men de spiller alle tre en meget vigtig rolle i opbygningen af muskelmasse.

→ Taurin: Skulle i teorien kunne forbedre musklernes evne til at trække sig sammen. Studier har dog ikke kunnet dokumentere nogen reel effekt.

→ C-vitamin: Tilskud med C-vitamin har muligvis en meget lille præstationsfremmende effekt. Dette er dog kun i forbindelse med aerob træning såsom løb og cykling – ikke vægttræning.

Udover disse ingredienser indeholder mange PWO-tilskud – særligt dem fra amerikanske producenter – et væld af andre ingredienser, der lyder smarte og virksomme på deklarationen, men som i virkeligheden ikke har nogen reel effekt.

Kan pre-workout-tilskud være farlige?

For en del år siden var der en række pre-workout-tilskud på markedet (eksempelvis det yderst populære Jack3d), som potentielt kunne være livsfarlige, fordi de indeholdt stoffet 1,3-dimethylamylamine (1,3 DMAA).

DMAA er en meget effektiv stimulans, der kemisk lægger sig tæt op ad amfetamin, men som desværre også er potentielt livsfarlig, fordi den øger hjertefrekvensen og blodtrykket ret markant.

Det forbudte JACK-3D Advanced PWO
Jack3d som det så ud, før det blev forbudt i Danmark

Der har været flere eksempler på folk, der er omkommet efter at have indtaget tilskud med DMAA – og derfor er det blevet forbudt i Danmark og resten af EU.

Nu til dags behøver man som hovedregel ikke være bange for at indtage de pre-workout-tilskud, der findes på det danske marked.

Danmark har nemlig meget strenge krav, når det kommer til salg af kosttilskud – både i forhold til kvalitet og tilsætningsstoffer.

Man skal dog altid huske at læse deklarationen grundigt og undgå at overskride den anbefalede daglige dosis.

Desuden bør man ikke indtage PWO-tilskud, hvis man er gravid eller ammer.

Hvis man lider af søvnbesvær, bør man desuden undgå at indtage PWO-tilskud 4-5 timer før sengetid.

Hvilket PWO-tilskud bør jeg vælge?

Markedet for PWO-tilskud kan være lidt af en jungle at finde rundt i. Der findes nemlig flere hundrede forskellige tilskud, og der kommer hele tiden nye til.

Fælles for mange af dem er, at de bliver markedsført som mirakelmidler med farvestrålende indpakninger og fancy navne som “NO-Xplode”, “F#cked Up” og “Animal Fury”.

Disse produkter er dog ofte tilsat ekstremt mange forskellige tilsætningsstoffer og ingredienser, der ikke har nogen reel effekt – og derfor anbefaler vi, at du går langt uden om dem.

Hvis du er på udkig efter et godt PWO-tilskud, bør du i stedet se nærmere på disse tre produkter:

De er alle sammen dansk producerede og med en fornuftig sammensætning af virkningsfulde ingredienser.

 

Bodylab Pre Workout – 159 kr. for 200 gram

Blue Raspberry PWO fra BodylabBodylab er Danmarks førende producent af sportstilskud, og deres produkter er altid af meget høj kvalitet – både i forhold til indhold og smag.

En af de gode ting ved Bodylab er, at deres tilskud stort set aldrig indeholder unødige tilsætningsstoffer og ingredienser, hvilket også gør sig gældende for deres PWO-tilskud.

Tilskuddet er nemlig sammensat af en stærk blanding af koffein, beta-alanine, L-citrullin, L-tyrosin og BCAA – alle sammen dokumenteret virksomme stoffer.

Produktet findes i tre forskellige smagsvarianter: Sweet Cola, Blue Raspberry og den nyligt lancerede Bubblegum Blast.

Alle smagene er gode og meget friske – måske lige på nær Bubblegum Blast, som er lidt for speciel og kunstig til vores smag.

Du kan læse mere om tilskuddet og bestille det her.

 

LinusPro – 160 kr. for 200 gram

Linuspro pre workoutDen Risskov-baserede kosttilskudsproducent LinusPro er en relativt ny spiller på markedet – firmaet har nemlig kun eksisteret siden 2015.

LinusPro producerer en bred vifte af forskellige kosttilskud til sportsudøvere, som alle er af meget høj kvalitet – og deres pre-workout-tilskud er bestemt ikke nogen undtagelse.

Tilskuddet har en stærk sammensætning af koffein, beta-alanine, BCAA og en smule C-vitamin. Den eneste unødige ingrediens i blandingen er Taurin.

Pulveret opløses nemt i væske, og smagen er forholdsvis god og frisk. Desværre findes der dog kun to smagsvarianter – vandmelon og hindbær – hvilket måske vil skuffe nogen.

Du kan læse mere om tilskuddet og bestille det her.

 

Nutramino – 179 kr. for 315 gram

Extreme Rush fra NutraminoNutramino er en af Danmarks største og ældste producenter af sportstilskud, og man kan finde deres produkter over hele Skandinavian.

Deres pre-workout-tilskud har været på markedet i en del år efterhånden, og det er løbende blevet videreudviklet og forbedret.

Tilskuddet indeholder en kombination af koffein, beta-alanine og en smule C-vitamin, men der er ikke tilsat BCAA, hvilket er en smule ærgerligt.

Desværre er der i stedet for tilsat L-arginin og Taurin, der ikke har nogen reel effekt.

Tilskuddet indeholder desuden chilipulver og sort peber-ekstrakt.

Hvad formålet med at tilføje dette har været – udover at det muligvis er sundt – er ikke til at sige, men det har næppe nogen opkvikkende effekt.

Pulveret er nemt at opløse, og smagen er god, men findes – ligesom det forrige tilskud – kun i to smagsvarianter, nemlig Sour Apple og Pink Lemonade.

Du kan læse mere om tilskuddet og bestille det her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*