Her er symptomerne på testosteronmangel

testosteron

Flere og flere mænd, især dem over 40 år, oplever i dag problemer, som kan relateres til et for lavt testosteronniveau. Mangel på energi, dårligt humør og dalende sexlyst er bare nogle af de symptomer, der kan være på testosteronmangel – og ifølge forskning fra Rigshospitalet er det et stigende problem.

Hvad er testosteron?

Testosteron er det mandlige kønshormon, som hovedsageligt bliver produceret i testiklerne. Det stimulerer sædproduktion samt sexlyst og hjælper med at opbygge muskel- og knoglemasse.

Igennem puberteten hjælper hormonet blandt andet med at opbygge muskler, gøre stemmen dybere og forøge væksten af kropshår – kort sagt, alle de ting som gør en mand til en mand.

Behandling af testosteronmangel

Testosteron har ikke bare indflydelse på sædproduktion og sexlyst, men også humøret, kognitive evner og energiniveau. Derfor er det vigtigt, at man får det undersøgt hos lægen, hvis man har en mistanke, om at man har et for lavt niveau. Behandlingen foregår enten med tabletter, gel eller injektion og effekten vil i de fleste tilfælde hurtigt kunne mærkes.

Symptomer på testosteronmangel

 • Dalende sexlyst: Testosteron spiller en nøglerolle i forhold til mandens sexdrive og derfor kan det være en indikator for et lavt testosteronniveau, hvis man oplever dalende sexlyst. Det er naturligt, at mænd oplever et fald i deres sexlyst over årene, men et meget drastisk eller pludseligt fald kan have noget at gøre med testosteronproduktionen.
 • Dårligt humør: Et studie fortaget på Washington universitets afdeling i Seattle, viste, at mænd med lavt testosteronniveau havde fire gange større chance for at udvikle en depression. Dette skyldes at testosteron påvirker niveauet af seratonin i vores hjerne. Seratonin er et andet naturligt hormon, som blandt andet hjælper med at regulere vores humør.
 • Øget fedtprocent: Hvis man oplever en mærkbar stigning i fedtprocent, uden nogen umiddelbar grund, så kan det også skyldes mangel på testosteron. Grunden til dette er endnu ikke helt fastlagt, men forskning tyder på, at testosteron påvirker kroppens evne til at lagre fedt.
 • Træthed og mangel på energi: Mænd med lavt testosteronniveau oplever ofte, at de mangler energi og er ualmindeligt trætte, selvom de får nok søvn.
 • Tab af muskelmasse: Da testosteron spiller en vigtig rolle i forhold til muskelmasse, vil mænd med for lavt testosteronniveau ofte opleve, at de mister muskelmasse og styrke. De mænd, som så forsøger at modvirke tabet ved at styrketræne, vil så opleve, at træningen ikke har nogen synderlig effekt.
 • Hårtab: Testosteron spiller også en rolle i forhold til hårproduktion. Det at miste hår på hovedet er en del af at blive ældre – og ikke noget som skyldes mangel på testosteron, men hvis man eksempelvis begynder at miste skæg eller hår på kroppen, så kan det skyldes mangel på testosteron.

Testosteronmangel kan også skyldes din livstil

Ting som pesticider, forurening samt tobaksrøg kan have en negativ indvirkning på testosteronniveauet, ligesom livsstilsproblemer som manglende motion, stress og dårlig kost.

Disse ting kan du selv gøre for at opretholde et normalt testosteronniveau:

 • Få søvn nok: Sørg altid for at få 7-9 timers søvn. Søvn er nemlig meget vigtigt for at opretholde en god hormonbalance.
 • Spis sundt: En sund og varieret kost er også med til opretholde en fornuftig balance i hormonsystemet.Muskuløs mand som løber en tur
 • Dyrk motion: Motion er et glimrende middel til at opretholde et normalt testosteronniveau, men sørg for ikke at overtræne, da det øger kroppens produktion af stresshormonet kortisol, som har en negativ indvirkning på kroppens testosteronproduktion.
 • Undgå stress: Stress kan få dit testosteronniveau til at falde og derfor er det vigtigt at tage hånd om problemet, hvis du føler dig stresset over en længere periode.
 • Undgå overvægt: Overvægt skader testosteronproduktionen og derfor er det vigtigt at holde øje med sin vægt og sørge for at ens livvide ikke kommer over 94 cm.
 • Undgå alkohol i støre mængder: Du kan sagtens nyde et par genstande i ny og næ, men et stort forbrug af alkohol er meget dårligt for testosteronproduktionen.
Her er symptomerne på testosteronmangel
4.5 (90%) 2 votes

2 Comments on Her er symptomerne på testosteronmangel

 1. Hej,

  Vil det have nogen effekt på ens testosteronniveau, hvis man benytter sig af en af de mange test-boostere, som man kan købe uden recept?

  På forhånd tak!

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*