Smith stativ test: Her er markedets fire bedste

Smith stativ

Smith stativer eller smith maskiner, som de også kaldes, har i mange år været fast inventar i stort set alle fitnesscentre, men i de seneste par år er de også blevet mere og mere populære til hjemmetræning.

Populariteten skyldes nok en kombination af flere ting, men det er formentlig især sikkerhedsaspektet, der vægter højt.

Det er nemlig altid forbundet med en vis risiko at lave øvelser som bænkpres uden en spotter i nærheden. Hvis man pludselig går kold eller mister balancen under et sæt, kan man nemlig komme alvorligt til skade og i værste tilfælde blive kvalt.

Et smith stativ øger sikkerheden markant, da man lynhurtigt kan vippe stangen tilbage i sikkerhedsposition, hvis noget skulle gå galt.

En anden fordel ved smith stativer er, at folk ofte oplever, at de kan løfte flere kg og dermed presse sig selv mere.

Da vægtstangen sidder fast på en glideskinne og kører op og ned i en fast position, skal man ikke koncentrere sig om hverken stabilitet eller balance – og dermed kan man presse fuldt igennem.

Hvilket smith stativ skal jeg vælge?

Der findes efterhånden utroligt mange forskellige smith maskiner på markedet, og de svinger alle sammen meget i forhold til pris og kvalitet.

Hvis du har kigget lidt rundt på nettet, har du muligvis bemærket, at man kan finde smith maskiner til under 2.000 kr., men det er vores klare anbefaling, at du holder dig langt væk fra disse maskiner, selvom de umiddelbart kan virke fristende.

For det første er byggekvaliteten på de helt billige modeller nemlig så ringe, at de hurtigt vil blive slidt og i værste tilfælde decideret usikre, og for det andet kører vægtstangen ikke gnidningsløst.

Modsat er der heller ingen grund til at købe en alt for dyr smith maskine. Man kan nemlig sagtens købe sig fattig i maskiner til langt over 40.000 kroner – helt uden grund.

De helt dyre maskiner er kun fordelagtige i fitnesscentre o. lign., hvor de skal kunne holde til ekstremt hyppig brug.

Derudover skal du især overveje to ting:

  • Hvilken type vægtskive skal den bruge? Hvis du allerede har en hel masse 30 mm-vægtskiver liggende, vil det være knap så smart at købe én, der kun kan bruge 50 mm-skiver.
  • Hvor høj skal den maksimale vægtbelastning være? Hvis du er meget stærk eller påtænker at blive det i den nærmeste fremtid, nytter det ikke noget at købe en smith maskine med en maksimal vægtbelastning på 100 kg.

I denne artikel ser vi nærmere på fem af de bedste smith maskiner på det danske marked. De har hver især deres fordele og ulemper, men fælles for dem alle er, at de er solide maskiner af høj kvalitet og med en vægtstang, der kører fuldstændigt gnidningsløst.

 

Toorx WLX-70 smith stativ

Toorx WLX 70 smith stativ

Det førte smith stativ på vores liste er modellen WLX-70 fra producenten Toorx.

Trods den lave pris er WLX-70 en meget solid og velbygget maskine, hvilket også kommer til udtryk i den maksimale vægtbelastning, der ligger på hele 300 kg.

Stativet har 15 indstillingsniveauer fra 55 til 179 cm. samt et sikkerhedsanlæg med to stødabsorberende fjedre.

En af de helt store fordele ved stativet er, at det både kan bruges med 30 og 50 mm. vægtskiver.

En anden fed feature ved WLX-70 er, at der på bagsiden sidder en pull up bar, som man kan bruge til en lang række rygøvelser, heriblandt pull ups og chin ups.

På bagsiden af stativet sidder der desuden fire forkromede skriveholdere, som man kan bruge til opbevaring af vægtskiver.

Stativet måler 195,5 x 122,5 x 207,5 cm. og vejer 87 kg.

Smith stativet kan købes hos Apuls.dk for 5.999 kr.

 

Marbo Sport MS-U105Smith stativ fra Getbig

MS-U105 fra den tyske producent Marbo Sport er p.t. det billigste stativ på vores liste.

MS-U105 er et oplagt valg for begynderen eller den almindelige motionist, der ikke løfter ekstremt tunge vægte eller påtænker at gøre det engang i fremtiden.

Den maksimale vægtbelastning ligger nemlig kun på 150 kg, men til gengæld vejer stativet ”kun” 54 kg og det er dermed nemmere at flytte rundt på end de andre stativer på listen.

Vægtstangen passer til alle gængse 28 og 30 mm-skiver, og selve maskinen måler 76 x 197 x 209 cm.

MS-U105 kan købes hos GetBig.dk for 2.990 kr.

 

Gymleco 200-SeriesGymleco smith machine

200-series fra den svenske og meget anerkendte procent Gymleco er en virkelig lækker maskine, der kvalitetsmæssigt er helt på niveau med de smith maskiner, som man finder rundt omkring i fitnesscentrene.

Maskinen er stort set umulig at slide op, og den kan tåle belastninger på over 600 kg.

Kvaliteten kommer også til udtryk i den garanti, som firmaet giver. Gymleco yder nemlig 10 års garanti på funktionaliteten og livstidsgaranti på stel og svejsninger.

Dimensionerne på maskinen er 200 x 90 x 206 cm, og vægtstangen passer til alle gængse 50 mm-skiver.

På hver side sidder der to kroge, som man kan bruge til opbevaring af vægtskiver.

Gymleco 200-series kan købes hos Apuls.dk for 16.499 kr.

 

Abilica the Jones Stativ fra Abilica

Den sidste og p.t. dyreste smith maskine på vores liste er the Jones fra den svenske producent Abilica.

Ligesom den forrige model på listen er the Jones kvalitetsmæssigt på niveau med de smith maskiner, som man finder i fitnesscentrene.

The Jones er en ret unik og enestående maskine, i og med at selve vægtstangen også kan køre horisontalt, hvilket åbner op for et hav af nye øvelser.

Derudover er vægtstangen designet, så den passer til både 25/30mm- og 50mm-vægtskiver.

Desværre er der ingen kroge til opbevaring af vægtskiver på siden.

The Jones-stativet måler 107 x 207 x 211cm, vejer 164 kg og har en maksimal vægtbelastning på over 600 kg.

Smith stativet kan købes hos Abilicaonline.dk for 20.900 kr.

Sørg for at lave nogle frivægtsøvelser ved siden af smith maskinetræningen

Her til sidst er det værd at nævne, at selvom smith  maskinen er et glimrende træningsredskab, er det en god idé at lave nogle frivægtsøvelser som supplement.

Smith stativet holder nemlig balancen for én, og det gør, at mange stabiliserende muskler ikke bliver aktiveret på samme måde som ved frivægtsøvelser.

De stabiliserende muskler spiller en vigtig rolle i forhold til skadeforebyggelse – og derfor er det en god idé at supplere med nogle frivægtsøvelser, hvis man gerne vil forebygge skader bedst muligt.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*


Secured By miniOrange