Stor test af romaskiner

Apollo romaskine

Når det kommer til hjemme træningsmaskiner, er romaskinen i de seneste par år blevet et af danskernes fortrukne valg – og det er ikke uden grund. Roning er nemlig en super effektiv træningsform, som både styrker dine muskler og forbedrer din kondition, koordination samt udholdenhed.

En anden fordel ved roning er, at det er meget skånsomt for kroppens led og sener, hvilket betyder at det nærmest er umuligt at opbygge en skade – hvis du ellers har styr på teknikken, som heldigvis er meget nem at lære.

Hvilken romaskine skal jeg vælge til hjemmebrug?

Der findes utroligt mange forskellige romaskiner på markedet og de svinger alle sammen rigtig meget i forhold til pris og kvalitet. Selvom romaskiner generelt er en del billigere end løbebånd og crosstrainere, så er det stadigvæk en stor investering, og derfor er det vigtigt, at du vælger en af god kvalitet, som kan holde i mange år.

Hvis du har kigget lidt rundt på nettet, har du sikkert bemærket, at man sagtens kan finde romaskiner til langt under 3000 kr., men det er vores klare anbefaling af du holde dig væk fra disse romaskiner, selvom det kan være fristende.

For det første er byggekvaliteten så ringe, at du hurtigt vil få problemer med funktionaliteten, og for det andet skaber de oftest ro-modstanden ved hjælp af hydraulik eller elastiksystemer, hvilket giver en tam og ”kunstig” ro-oplevelse.

Test af romaskiner

I denne artikel ser vi nærmere på de 6 bedste romaskiner på markedet. Vi har inddelt de 6 romaskiner i tre forskellige klasser, så man kan finde en til et hvert budget.

Budget: op til 4.000 kr. Mellem: ca. 4.000-7.000 kr. Pro: fra 7.000 kr.

Alle de 6 romaskiner har hver især deres fordele og ulemper, men fælles for dem alle er, at de er af god kvalitet, og giver en super god træningsoplevelse.

Budget-klassen

1. Kettler Axos Rower

 • Sæde

Den første og billigste romaskine på listen er Axos Rower fra den tyske producent Kettler. Trods den lave pris er Axos Rower en solid og holdbar maskine med magnet modstand, hvilket man ellers sjældent finder i den prisklasse.

Ro-oplevelsen føles naturlig og jævn, og modstanden kan manuelt indstilles på 8 forskellige niveauer. Den maksimale modstand passer fint til begyndere, men en erfaren roer vil nok ikke finde den udfordrende nok.

Der hvor romaskinen halter en smule efter, er når det kommer til den indbyggede computer. Computeren viser standard informationer såsom tid Distance, antal rotag, energi-forbrug og puls (hvis du samtidigt køber et pulsbælte), men der er ikke nogen indbyggede træningsprogrammer, og skærmen er en anelse svær at aflæse når du pisker derudaf.


2. Abilica WinRower 2.0

 • romaskinen abilica winrower
 • abilica winrower display

Winrower 2.0 fra den svenske producent Abilica minder på mange områder rigtig meget om den forrige model på listen. Den er nemlig solidt og robust bygget, og udstyret med magnetisk modstand, som kan indstilles i 8 forskellige niveauer. Derudover er den ligeledes nem at folde sammen og transportere rundt på de indbyggede transport hjul.

Alligevel adskiller den sig dog på to ret væsentlige punkter:

Først og fremmest vil de fleste nok syntes at det sorte finish og strømlinede design, er en hel del mere tiltalende.

For det andet er den indbyggede computer en del mere avanceret. Udover at vise standard informationer har den nemlig også 12 indbyggede træningsprogrammer og en racefunktion, hvor du kan udfordre computeren til duel.

Displayet har desværre lidt det samme problem som Kettler Axos Rower. Det er nemlig forholdsvis småt og har en tendens til at blive skjult bag remmen, når du trækker tilbage i håndtagene.


Mellem-klassen

3. Abilica Turbine Rower

 • romaskine fra abilica
 • en romaskine
 • foldet romaskine

Når vi rykker over til mellemklasse modellerne, er den første romaskine Abilica Turbine Rower. Kvalitetsmæssigt minder den meget om de to forrige modeller på listen, men der en meget væsentlig forskel i forhold til selve modstanden.

Modstanden skabes nemlig ved hjælp af luft og det giver en langt mere realistisk ro-oplevelse sammenlignet med magnetisk modstand. Ligesom i en rigtig båd bliver rotagene nemlig lettere jo hurtigere du ror.

Designmæssigt er Abilica Turbine Rower i en klasse for sig, og man vil sagtens kunne have den stående fremme. Den er dog stadigvæk sammenklappelig og udstyret med transport hjul, så den nemt kan gemmes af vejen.

Det eneste minus ved Turbine Rower er mangel på indbyggede træningsprogrammer, hvilket man godt kunne have forventet af en romaskine i den prisklasse. Computeren kan nemlig kun vise standard informationer såsom tid, distance, antal rotag og energi-forbrug.

Til gengæld er skærmen en del større end på de to forrige modeller, og dermed er den langt nemmere at aflæse imens man ror.


4. Concept2 Model D

 • model d romaskine

Den sidste mellemklasse model kunne faktisk sagtens have hørt hjemme i pro klassen. Kvalitets og funktionsmæssigt er den nemlig helt i top – og det er derfor at mange professionelle roer sværger til den.

Hvis du allerede har prøvet at ro i et fitness center, så kender du formentligt allerede Conept2 Model D. Det er nemlig den romaskine, som er mest udbredt i centre verden over – og det er ikke uden grund. Byggekvaliteten er nemlig i en klasse for sig, og den er nærmest umulig at slide op.

Byggekvalitetens styrke kan let ses på den maksimale bruger vægt, som ligger på hele 226kg – det er over dobbelt så meget, som de tre forrige modeller på listen.

Modstanden skabes naturligvis gennem luft, og den har 10 forskellige modstandsniveau, hvoraf den maksimale modstand er længe nok til at udfordre selv de mest garvede roer.

Den indbyggede PM5computer er også i en klasse for sig, og langt mere avanceret end de tre forrige maskiner på listen. Udover standardfunktioner har den nemlig også watt måler samt et hav af indbyggede programmer og funktioner.

PM5 Computeren kan eksempelvis forbindes til andre PM5 enheder – både via kabel og trådløst – og dermed kan du konkurrere live mod andre. Computeren har også indbygget hukommelse, hvilket gør det muligt at lagre dine data og tidligere træningsresultater eller uploade dem til din pc eller mac. En anden fed feature ved computeren er at den hele tiden bliver opdateret med nye funktioner og programmer.


Pro-klassen

5. Concept2 Model E

 • model e romaskine
 • pm5 monitor

Concept2 Model D er storebroren til den forrige romaskine – og de ligner til forveksling hindanden. Modstandstypen er den samme og computeren er fuldstædig identisk, men når det kommer til selve konstruktionen, er der alligevel en række forskelle.

Først og fremmest er sidehøjden 16 cm højere, hvilket er en stor fordel for folk med problemer i knæ, hofte eller lignende, da de ikke skal bøje sig helt så langt ned for at sætte sig.

Dernæst er kvaliteten også en anelse høje på nogle af komponenterne, eksempelvis er kæden og kædehuset en anelse bedre. Dette er selvfølgelig fint, men når man tænker på at kvaliteten i forvejen er super god på lillebroren, så er forbedringerne nok ret ubetydelige.

Hvis du gerne vil vide mere om forskellene på Model D og E, kan du med fordel læse denne artikel eller se denne video.

Om de relativt små forbedringer kan forsvare en prisstigning på næsten 20%, må være op til den enkelte. Jeg ville personligt altid vælge Model D frem for Model E, da forbedringerne i mine øjne er ret ubetydelige.


6. Apollo Hybrid AR

 • Apollo romaskine
 • Apollo Hybrid vandtank
 • Hybrid romaskine
 • Sæde til Apollo romaskinen

Den sidste romaskine på listen er Apollo Hybrid AR fra First Degree Fitness. Ved første øjekast er det tydeligt, at romaskinen designmæssigt er ret unik. Konstruktionen er nemlig en super lækker sammenblanding af stål og malet træ.

Men det er ikke kun designet, som er unikt. Selve modstanden bliver nemlig skabt igennem vand, hvilket giver en endnu mere realistisk ro-oplevelse end luftmodstand. Vandmodstandens lyd er også mere realistisk, og en del mere behagelig og diskret at høre på i længere tid ad gangen. Modstanden kan justeres individuelt, og den maksimale modstand er længe nok til at udfordre selv den mest garvede roer.

Den indbyggede computer kan vise alle standardinformationer inklusiv watt, men udover det har man også mulighed for at downloade programmet NetAthlon 2 XF Rowers, som er et virtuelt 3D-træningsprogram, hvor du bl.a. kan ro autentiske ruter mod venner og andre brugere over nettet.

Eneste minus ved den indbyggede computer er at den ikke er baggrundsbelyst, hvilket gør den svær at aflæse i mørke. Derudover er den medfølgende instruktionsmanual heller ikke oversat til dansk, hvilket nok vil irritere nogen.


Modstandstyper

Der findes groft sagt fire forskellige modstandstyper, når det kommer til romaskiner. Modstandstypen har stor betydning for selve ro-oplevelsen, og derfor er det den største overvejelse man skal gøre sig, når man skal investere i en romaskine.

I det følgende afsnit gennemgår vi de fire forskellige modstandstyper, og kigger på fordele og ulemper.

Hydraulisk

Hydraulisk modstand er den billigste modstandstype af dem alle, men den har en lang række ulemper, hvilket gør at vi ikke anbefaler den. Først of fremmest er modstaden konstant, og giver dermed ikke en realistisk følelse af at ro på vandet.

Ved konventionel roning på vandet varierer modstanden nemlig alt efter, hvor hårdt man trækker tilbage. Derudover bliver hydraulikken varm efter mere end 30 minutters brug, og kan begynde at lække væske.

Magnetisk  

Magnetisk modstand er et godt alternativ til hydraulisk, og giver et godt kompromis mellem pris og kvalitet. Ved magnetisk modstand benytter man magnetisme til at bremse romaskinens svinghjul.

De helt store fordele ved magnetisk modstand, er at det næsten er lydløst sammenlignet med de andre modstandstyper. Desværre er modstaden konstant, og giver ligesom hydraulisk modstand ikke en realistisk ro-oplevelse.

Luftmodstand

Luftmodstand er den mest populære modstandstyper fordi den giver en meget realistisk ro-oplevelse. Modstanden skabes nemlig ved hjælp af nogle rotorblade som sidder på svinghjulet, og det gør at dine ro-tag bliver lettere desto hurtigere du roer – præcis som ved rigtig roning.

En anden fordele ved luftmodstand, er at rotorbladet samtidigt fungerer, som en vifte der blæser en kølende brise i ansigtet på dig, imens du ror.

Stor test af romaskiner
Bedøm artiklen

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*